NEW DRAMA – Concurs de dramaturgie pentru adolescenți. Ediția a V-a

Teatrul Excelsior organizează în perioada ianuarie – iunie 2019 cea de-a cincea ediție a Concursului de Dramaturgie NEW DRAMA, dedicat adolescenților cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani.

NEW DRAMA se adresează tuturor tinerilor pasionați de teatru și îi încurajează să își dezvolte imaginația prin însușirea și dezvoltarea tehnicilor de scriere dramatică. Adolescenții sunt, așadar, invitați să scrie o piesă într-un act și să o trimită pe adresa teatrului, împreună cu o scrisoare de motivație, prin care să explice de ce își doresc să participe la acest concurs.

Textele înscrise vor fi jurizate de profesioniști din domeniul teatrului (dramaturgi,  regizori şi critici de teatru). În urma selecției, șase dintre piese vor ajunge în faza finală a proiectului, iar textul câștigător va fi transformat într-un spectacol care va fi montat în stagiunea următoare și care va intra apoi în repertoriul Teatrului EXCELSIOR.

ETAPELE DE DESFĂȘURARE A CONCURSULUI NEW DRAMA:

 1. Înscrierea textelor de către concurenţi, jurizarea şi desemnarea celor 6 texte finaliste.
 2. Un atelier de scriere dramatică pentru cei șase finaliști, susținut la Teatrul EXCELSIOR de un dramaturg reputat.
 3. Spectacole-lectură pe baza celor șase texte finaliste, cu regizori și actori profesioniști, în urma cărora juriul va desemna piesa câștigătoare.
 4. Textul câștigător devine spectacol, montat la Teatrul EXCELSIOR în stagiunea 2019-2020.
Textele înscrise în concurs vor fi evaluate și de un juriu alcătuit din părinți de adolescenți. Prin implicarea părinților în procesul de jurizare, echipa Teatrului EXCELSIOR își propune să atragă atenția asupra sferei de preocupări specifice tinerilor aflați la vârsta adolescenței și să genereze oportunitatea unui dialog autentic între generații.

Cei care doresc să facă parte din juriul părinților trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
–       să fie părinți de adolescenți;
–       copilul lor să nu fie participant la concurs;
–       să nu fie angajați sau colaboratori ai Teatrului Excelsior;
–       să semneze un contract de confidențialitate.

CALENDARUL CONCURSULUI:

 • Ianuarie 2019 – lansarea proiectului
 • 1 martie 2019 – termenul limită pentru înscrierea în juriul alcătuit din părinți de adolescenți (secretariat.literar@teatrul-excelsior.ro
 • 15 martie 2019 – termenul limită pentru înscrierea textelor
 • 15 martie 2019 – juriul părinților primește textele înscrise în concurs
 • 27 martie 2019 – juriul părinților desemnează cele mai bune zece piese
 • 29 martie 2019 – anunțarea titlurilor finaliste de juriul de specialiști în domeniul teatrului (cele șase piese finaliste vor fi alese având în vedere și opțiunile juriului de părinți)
 • 12-14 aprilie 2019 – atelierul de scriere dramatică
 • 25 mai 2019 – spectacole lectură la Teatrul EXCELSIOR
 • Stagiunea 2019-2020 – premiera spectacolului montat pe baza piesei câștigătoare

Sperăm ca şi anul acesta concursul de dramaturgie să îi atragă pe adolescenţii din toată ţară, aşa cum s-a întâmplat la fiecare dintre ediţiile precedente.  În anul 2018 au fost înscrise 56 de texte ale unor tineri autori din 36 de sate, comune şi oraşe ale ţării, piesa câştigătoare fiind Băiatul cu şosete roz de Alexandru Gorghe din Botoşani, piesă care urmează să fie montată şi să aibă premiera la începutul anului 2019, pe scena Teatrului Excelsior.

Mai multe detalii și noutăţi despre spectacolele și programele Teatrului EXCELSIOR sunt disponibile pe site-ul nostru http://www.teatrul-excelsior.ro.

Director programe: Maria ROTAR
Coordonator proiect: Elena PATAP
E-mail: secretariat.literar@teatrul-excelsior.ro

Site: www.teatrul-excelsior.ro

 

Română
X