#EmojiPlay

Spectacol de teatru coregrafic de

Gigi Căciuleanu

DansActori: 

Ana Vișan, Irina Strungăreanu, Adrian Nour, Alex Călin

în alternanță cu Bianca Bor și Bogdan Iacob

Asistență: Lelia Marcu-Vladu

Scenografie video și animație:
Les Ateliers Nomad

Costume: Corina Boboc

Coloana sonoră: Pro-DJ Event

Light Design: Cristian Petru Simon

Producător: Teatrul Excelsior în parteneriat cu „Gigi Căciuleanu Romania Dance Company”

Foto: Adi Bulboacă

Durata spectacolului: 1h

Data premierei: 14 decembrie 2016

Recomandare: 12+

Așa cum l-a gândit Gigi Căciuleanu, spectacolul de teatru coregrafic #EmojiPlay îmbină, în mod aparent ludic, un limbaj tri-dimensional (cel al dansActorilor) cu vizuala şi strania (încă!) lume bi-dimensională a acestor foarte tinere „metafore”, numite „emoji”.

Creatorul spune că spectacolul s-ar putea intitula şi „Do You speak Emoji?” - o întrebare pe care şi-o pune din în ce mai multă lume și la care răspund cei mai tineri locuitori ai planetei.

Suntem invadaţi de emoticoane de tot felul. Emoţiile sunt re-codificate şi concentrate în imagini stilizate. „Emoji” provine din japoneză: 絵文字 sau えもじ  (E: Imagine și Moji: Literă).

emoji2emoji1

Selecția oficială a Festivalului Național de Teatru, ediția 2017

 

CRONICI

(...) Patru tineri dansActori (Ana Vişan, Irina Strungăreanu, Adrian Nour, Alexandru Călin, în alternanţă cu Bianca Bor şi Vlad Troncea) transferă în emoţionalitate coregrafică acţiuni şi afecte tipice utilizatorilor de emoji, într-un spectacol de teatru coregrafic pe care vi-l recomand. E ludic, imprevizibil, arată că în lumea noastră ritualurile de socializare impun limbaje noi, la care trebuie să ne adaptăm. Secvenţele dansate curg dintr-una-ntr-alta, se succed fragmentat, componenta de expresivitate corporală fiind dublată de una imagistică, cu fluxuri de emoji-uri ce „dansează“ grafic pe un ecran. În acorduri muzicale ritmate, în tandem acustic cu celelalte straturi ale spectacolului, rotunjind paleta surselor de semnificare.
Oltița Cîntec – Adevărul – Emoji – pictograma, spectacolul şi filmul

http://adevarul.ro/cultura/teatru/emoji-pictograma-spectacolul-filmul-1_5993fa6a5ab6550cb8097d6c/index.html

(…) o doamnă mult mai tânără ca mine mi-a spus că fiul ei, de 15 ani, o întreabă de ce îi scrie pe e-mail atâtea cuvinte și nu face economie de text, prin prescurtări. Pe cei din generația mea, un astfel de mod de comunicare îi amețește, dar spectacolul lui Gigi Căciuleanu a reușit să mă încânte. De ce ? Foarte simplu. Era foarte bine conceput coregrafic raportat la subiect. Era inspirat. Multe mișcări erau frânte, întrerupte, suspendate în aer. Duetele au fost printre cele mai bune compoziții făcute de coregraf, iar jocul cu scaune era excelent. Și printre unele formule aride de mișcare se strecura și o undă de lirism, căci era vorba, totuși, de oameni în carne și oase și nu de ființe virtuale, iar jocul siluetelor în umbră, pe un ecran luminos, și-a adus și el contribuția la poezia spectacolului. Nici humorul nu era absent – acest sentiment salvator dintotdeauna al ființei omenești, în orice direcție ar lua-o – ca de exemplu semnul de circulație de sens interzis care apare pe mărul din Rai. Dansatorii au pus perfect în pagină intențiile coregrafului, iar costumele Corinei Boboc s-au integrat și ele inspirat contextului, atât cele simple, predominant albe de la început, cât și cele negre, decupate, de la sfârșit (..)
Liana Tugearu – România Literară – Evenimente în lumea dansului românesc

http://www.romlit.ro/evenimente_n_lumea_dansului_romnesc

Spectacolul de teatru coregrafic #EmojiPlay e delicios, deoarece, pe lângă transpunerea în dans a emoticoanelor – ba și a semnelor de circulație, sigur n-ați mai văzut așa ceva! – se bazează pe ironia, spiritul ludic și lirismul legendarului Gigi Căciuleanu. Emoticoanele prind viață, flirtează în pași de dans, se îmbină cu hieroglife din „visuals”, se exprimă abreviat, așa cum a început să facă toată lumea prin intermediul smartphone-urilor.
Horia Ghibuțiu – Blog de Ziarist – #EmojiPlay, piesa milenarilor. Când emoticoanele dansează și vorbesc abreviat
http://horiaghibutiu.ro/emojiplay-piesa-milenarilor-cand-emoticoanele-danseaza-si-vorbesc-abreviat/

WOW!!! Titlul comentariului este impus de acest spectacol senzațional de „teatru coregrafic” realizat de meșterul GIGI CĂCIULEANU…
„Piesa de teatru”, textul sau scenariul lui Gigi Căciuleanu relatează savuros momente ale unei posibile comunicări în viața de zi cu zi a cuplului, în funcție de situații, stări și sentimente.
„#EmojiPlay” este un spectacol de fină ironie prin care Gigi Căciuleanu satirizează comunicarea ivită prin tehnica nouă și avertizează că poate fi un pericol pentru distrugerea emoției din sufletul nostru. „Vorbește” teatral cu adevărat original, acest spectacol-eveniment, despre „boala” care macină astăzi comunicarea dintre oameni. Spectatorii se amuză copios, dar râsul se stinge când își dau seama cât de absurd poate fi adeseori acest nou limbaj de comunicare. 
Ileana Lucaciu – blog – WOW!!!
http://ileanalucaciu.blogspot.ro/2016/12/emojiplay-teatrul-excelsior.html

Căciuleanu reuşeşte să ne surprindă iar cu felul lui de a trage cu ochiul în universuri închise, dar atât de actuale. Ne arată poveşti cu ajutorul limbajului semnelor scrise (din lumea tinerilor) alături de alte coduri, motrice, gestuale, prea-bine ştiute de el. Două limbaje non-verbale aşezate împreună ca să ne spună poveşti cu tâlc.
Corina Dima – ziarul Metropolis – #EmojiPlay de Căciuleanu: CSF, NCSF, dans!
http://www.ziarulmetropolis.ro/emojiplay-de-caciuleanu-csf-ncsf-dans/ 

#EmojiPlay reprezintă dramatizarea conversațiior noastre de zi cu zi. Jargonul online este tradus hipnotic în dans, fețele zâmbitoare și inimioarele găsindu-și corespondentul pe scenă. #Emojiplay e emoție și cotidian, și viață. M-a făcut să râd, gândindu-mă la propria existență în online. Am ajuns la concluzia că oamenii se aseamănă între ei mai mult decât și-ar imagina. Până la urmă, avem de ales între aceleași emojiuri, nu?
Andrada Pavel – Societate și Cultură – #EMOJIPLAY – REALITATEA E VIRTUALĂ
http://societatesicultura.ro/2017/01/emojiplay./

Asistăm la un dans în perechi, un joc al seducției, care ulterior este repetat și explicat în cuvinte și emoticons exact ca o traducere a unei limbi străine. Totul devine limpede atunci când dansul este repetat în traducere și, într-adevăr, spectatorul realizează că există forme de comunicare la îndemâna unei generații întregi și care funcționează la fel de eficient ca limbajul verbal folosit atât de mult timp, la care îți trebuie doar cheia pentru a-l accesa.
Andreea Tănase – Semne Bune – #EmojiPlay la Teatrul Excelsior. Un spectacol de #GG Căciuleanu
https://semnebune.ro/2017/emojiplay-la-teatrul-excelsior-un-spectacol-de-gg-caciuleanu/#axzz4XusrCVgo

#EmojiPlay este o punere în scenă curajoasă a unei realități care se compune din simboluri și litere, și care, fără să ne dăm seama, creează noul alfabet al oamenilor tineri care și-au schimbat radical stilul de comunicare. Scrisorile de dragoste sunt scrise acum sub forma unor mesaje pe rețelele de socializare cu inimioare, fețe zâmbitoare sau triste, pupici și fundițe colorate. Superficial, am zice, lipsit de substanță și emoție, însă câtă iscusință îți trebuie să interpretezi un astfel de text, care oricând poate fi înțeles eronat dacă nu cunoști semnificația simbolului! Gigi Căciuleanu și-a pus în practică ideea ingenioasă de a explora lumea nevăzută de pe ecranele adolescenților.
 Oana Bogzaru – Yorick – Mostră dansantă despre cei care vorbesc emoji
http://yorick.ro/mostra-dansanta-despre-cei-care-vorbesc-emoji/

… Spectacolul ne arată, în mod direct, ce s-ar întampla dacă am folosi în vorbire expresiile pe care le folosim cu lejeritate în scris. În plus, în cazul tinerelor generatii, cel mai ușor să te ascunzi de părinți nu este sa-ți pitești telefonul ori laptopul, ci să vorbești într-un limbaj pe care ei să nu-l priceapă.
… Spectacolul ne arată generația adolescenților, foști, prezenți și viitori, din perspectiva lor. Pe limba lor.
… Drept urmare, ce alt spectacol ar putea fi mai reprezentativ decât acesta?
Emil Călinescu – Lateatru.EU – #EmojiPlay. Opinie
http://lateatru.eu/emojiplay/


Pentru acest eveniment nu exista nicio reprezentatie disponibila la vanzare.

Română
X