TEATRUL EXCELSIOR, scurtă prezentare

Teatrul EXCELSIOR a fost înfiinţat la 1 aprilie 1990, imediat după Revoluţia din 1989, ca teatru pentru copii şi tineret, actul de naştere fiindu-i semnat de ministrul Culturii de atunci, filosoful şi scriitorul Andrei Pleşu. „Ştiu bine că nu meritul meu a fost atunci când s-a înfiinţat teatrul. A fost, în primul rând, meritul maestrului Ion Lucian şi a fost meritul împrejurărilor. Eram ministrul Culturii într-un moment în care nimeni nu se ocupa de cultură şi am făcut ce am vrut...”, spunea Andrei Pleşu pe data de 1 aprilie 2015, la cea de-a 25-a aniversare a Teatrului Excelsior.

Încă de la început, Ion Lucian a avut alături o echipă de actori entuziaşti, iubiţi de publicul tânăr: Daniela Anencov, Genoveva Preda, Victor Radovici, Paula Sorescu-Lucian şi Vasile Menzel. Împreună au realizat primul spectacol al teatrului, Nu treziţi un copil care visează de Eugen Ionesco, care a fost prezentat atât în ţară, cât şi în importante turnee în străinătate (Franţa, Canada, SUA, Belgia, Elveţia). Au urmat Cocoşelul neascultător de Ion Lucian şi Maidanul de la capătul lumii de Brigitte Sarthou, spectacole jucate cu talent şi credinţă, dar în săli de împrumut.

După şase ani de activitate itinerantă, trupa Teatrului Excelsior, completată ulterior cu tineri actori, îşi deschide stagiunea 1996-1997 în propriul spaţiu scenic amenajat în strada Academiei 28. Cu un repertoriu care i-a cuprins pe Ion Creangă, Petre Ispirescu, I.L. Caragiale, Hans Christian Andersen, Wilhelm Hauff, Selma Lagerlof, Charles Perrault, Ion Lucian, Alexandru Andy Kessler şi alţii, teatrul şi-a cucerit repede propriul lui public. În zilele de sărbătoare şi în week-end-uri, părinţii îşi aduceau copiii de mână la spectacole, învăţându-i astfel drumul către teatru. „Copiii care nu merg la teatru şi nu văd teatru n-o să vină nici tineri la teatru şi nici adulţi” – spunea Ion Lucian.

Din 1999, Teatrul Excelsior îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea Consiliului General al Primăriei Municipiului Bucureşti. Acesta este momentul în care se ia hotărârea ca vechea și insalubra clădire a teatrului să fie dărâmată și în locul ei să se construiască o clădire modernă care să înglobeze o sală nouă de teatru. Urmează alți ani în care spectacolele au loc în spații închiriate, însă cu toate greutățile întâmpinate de această stare de lucruri activitatea teatrului a continuat fără întrerupere.

Cu sprijinul Primăriei, dar mai ales prin neobosita luptă pentru împlinirea visului de a avea un teatru nou pentru tineri dusă de mentorul şi animatorul Ion Lucian, întreaga trupă se va muta într-o clădire nouă. Din mai 2011, Teatrul Excelsior revine la vechea adresă din strada Academiei 28, într-un bloc modern de douăsprezece etaje care cuprinde în primele trei noul sediu al teatrului, cu o sală de spectacole cu o capacitate de 180 de locuri.

Din păcate, la nici un an de la inaugurarea acestui nou sediu, Ion Lucian, cel care a condus destinul teatrului timp de 22 de ani, a trecut în nefiinţă, având totuşi mulţumirea de a îşi fi văzut visul împlinit. A rămas impresionanta mărturisire de credință a maestrului: „Teatrul Excelsior este un vis pe care l-am nutrit mulţi ani. De foarte multe ori, când mă gândesc la acest teatru, lacrimile o iau înaintea vorbelor. Dacă n-aş fi convins că oamenii vor respecta şi vor iubi acest locaş, aş suferi cumplit pentru că înseamnă că mi-am ratat viaţa. Dar eu am încredere. Judecând după reacţiile publicului, sunt convins că nu degeaba am muncit!”

La sărbătorirea jubileului teatrului, managerul Adrian Găzdaru i-a adus un omagiu directorului fondator: „Mâna celui care a dirijat şi orchestrat totul a fost mâna unui maestru. Un om care a iubit la fel de mult teatrul, aşa cum a iubit copiii, un om care s-a străduit să aducă un strop de bucurie şi de lumină în ochii lor şi să-i înveţe să râdă către soare, aşa cum mărturisea el însuşi - maestrul Ion Lucian!” 

Tot atunci, la spectacolul de gală organizat cu prilejul împlinirii a 25 de ani de la înfiinţare, a fost conferit titlul de Societar de Onoare al Teatrului Excelsior membrilor fondatori:

In memoriam – Ion Lucian, director fondator, actor şi regizor, Victor Radovici, actor şi director adjunct, Roxana Stoian, contabil-şef.

De asemenea, au devenit Societari de Onoare actorii Daniela Anencov, Genoveva Preda, Paula Sorescu-Lucian (care a plecat dintre noi în martie 2016), Vasile Menzel, precum și secretarul literar Gabriela Blebea, muzicianul Nicu Alifantis, impresarul Aurel Mitran şi filosoful Andrei Pleşu, ministrul Culturii în 1990.

Din iunie 2014, în urma câștigării concursului de management organizat de Primăria Generală a Municipiului Bucureşti, la conducerea Teatrului Excelsior se află Adrian Găzdaru. În concordanță cu deviza sub care teatrul şi-a desfăşurat activitatea încă de la început: Excelsior, adică Mai sus, noul manager a focusat activitatea teatrului pe două direcţii principale: valorizare culturală şi redefinire educaţională. Iar din decembrie 2015, a fost inaugurat un nou spațiu de joc, Sala Studio, cu o capacitate de 55 de locuri și structură modulară, un spaţiu necesar, ideal pentru proiecte, workshop-uri şi spectacole-laborator.

Având în vedere că Teatrul Excelsior este singurul teatru din Bucureşti care are înscris în statut faptul că se adresează nu numai copiilor, ci şi adolescenţilor, a fost extinsă paleta de vârstă a spectatorilor printr-o ofertă culturală special adaptată nevoilor publicului tânăr. „Rolul unui teatru pentru copii și adolescenți este acela de a câștiga generația de astăzi de partea noastră! Iar pentru acest lucru, trebuie neapărat să gândim spectacole adaptate ritmului lor, spectacole în care să folosim tehnologia, valorile lor. Totodată, ne dorim să le prezentăm și valorile pe care România le-a certificat în timp. Teatrul Excelsior dorește să fie un liant între generații. Lucrăm pentru a forma gustul artistic al tinerilor de astăzi, ne dorim să le prezentăm oameni valoroși ale căror povești de succes îi pot inspira pe tineri. Spun adesea că «azi e mâine» – adulții de mâine sunt rezultatul felului în care știm să educăm generația de astăzi. Sprijinim tinerii – celor din public le oferim variante atractive de spectacole, celor de pe scenă, soluții pentru a-și împlini visul! Dacă, până acum, România încerca să reziste prin cultură, acum  e momentul afirmării prin cultură!”, spunea Adrian Găzdaru la câteva luni de la preluarea mandatului de manager.

Urmând aceste direcţii, tineri regizori au montat la Teatrul Excelsior spectacole pentru tineri, cu actori tineri integraţi în trupa teatrului, pe texte deosebit de valoroase din literatura română şi universală ale unor autori precum: I.L. Caragiale, William Shakespeare, François Rabelais, Pierre Corneille, William Golding, Aldous Huxley, Alan Bennett, Lee Hall, Leonard Gershe ş.a. Aceste spectacole nu numai că au fost foarte bine primite de publicul tânăr bucureştean, dar au fost invitate să participe la cele mai importante festivaluri de teatru din ţară unde au fost recompensate cu premii. Astfel, în anul 2017, la Festivalul Naţional de Teatru unde sunt prezentate cele mai bune producţii teatrale din ţară, Teatrul Excelsior a avut două titluri selecţionate: #EmojiPlay, un spectacol de teatru coregrafic de Gigi Căciuleanu şi Our Ladies of Perpetual Succour (Fecioarele noastre grabnic ajutătoare) de Lee Hall, un musical în regia lui Răzvan Mazilu.

Sub egida Primăriei Capitalei, pe lângă spectacolele din repertoriu, Teatrul Excelsior a dezvoltat an de an o serie de programe şi proiecte care să satisfacă dorinţa de cunoaştere şi autodepăşire a tinerilor și care să îi implice creativ şi emoţional:

  • Concursul de dramaturgie pentru adolescenţi NEW DRAMA, prin care adolescenţii sunt încurajaţi să îşi dezvolte imaginaţia prin însuşirea tehnicilor de scriere dramatică;
  • Festivalul EXCELSIOR TEEN-FEST, un festival de teatru profesionist adresat adolescenţilor, cu spectacole pe teme de interes, specifice vârstei lor, dar care le oferă şi posibilitatea de exprimare în atelierele de vocaţie artistică organizate;  în anul 2016, festivalul a fost recompensat cu Premiul de Excelență oferit de Institutul European Român, fiind perceput ca unul din cele mai importante evenimente ce stimulează creativitatea segmentului tânăr al populației;
  • Relief. Laborator de teatru tânăr, în care trupe de teatru de liceeni îşi prezintă propria producţie, dar participă şi la un laborator experimental de teatru, sub coordonarea unor regizori și muzicieni reputați, în care le sunt dezvoltate aptitudinile artistice;
  • Gala Premiilor EXCELSIOR, un proiect de mare anvergură care sprijină la nivel naţional continuitatea activităţilor corurilor şcolare. Gala premiază cele mai reprezentative coruri şcolare de amatori, fiind o veritabilă rampă de lansare pentru tinerele talente și, în același timp, o oportunitate pentru aceste grupuri corale de a se întâlni cu profesioniști din sfera muzicală și de a primi aprecierea publicului larg;
  • Vacanţa de vară cu EXCELSIOR, festival ce cuprinde o serie de evenimente desfăşurate în aer liber (reprezentaţii de teatru, momente de dans, numere de magie, proiecţii de film), dedicate copiilor, tinerilor şi familiilor acestora;
  • Festivalul de datini şi obiceiuri Moş Crăciun vine la EXCELSIOR, prin care se urmăreşte perpetuarea şi în mediul urban a tradiţiilor legate de sărbătorile de iarnă;
  • Şi noi vedem teatru!, un program prin care se dedică periodic un spectacol din repertoriu copiilor şi tinerilor cu deficienţă de vedere și/sau auz, adaptându-l orizontului de receptare specific lor.

Celebrarea Centenarului Marii Uniri, a prilejuit Teatrului Excelsior realizarea unui mare eveniment dedicat acestei importante sărbători din istoria poporului român, spectacolul Vlaicu Vodă de Alexandru Davila, în regia lui Horia Suru. Spectacolul a făcut parte dintr-o producție-eveniment care și-a propus să ofere o experiență teatrală complexă, desfășurată pe parcursul unei zile întregi, ambientată în secolul al XIV-lea, în contextul domniei lui Vlaicu Vodă. Evenimentul s-a desfășurat în Piața Constituției din București, în perioadele 8 - 10 iunie și 22 - 26 august 2018, între orele 10:00 și 22:30.

Dacă satul medieval construit în mărime naturală putea fi vizitat în timpul zilei, megaproducţia teatrală Vlaicu Vodă a fost vizionată în fiecare seară de sute de spectatori, care au urmărit acţiunea piesei ce se desfăşura în diversele spaţii ale satului medieval de pe marea gradenă rotativă realizată special pentru acest proiect. De altfel, aceasta a fost omologată de către reprezentanţii Guinness World Records ca cea mai mare gradenă rotativă din lume folosită într-un spectacol, Teatrul Excelsior fiind singura instituţie de gen din ţară care deţine un astfel de record la nivel mondial.

„Este o mare onoare și bucurie să fim în Cartea Recordurilor. Pentru noi, este cu atât mai important cu cât recunoașterea a venit pentru spectacolul Vlaicu Vodă, un proiect special, realizat cu prilejul Centenarului Marii Uniri, la care a lucrat cu responsabilitate și dedicare o echipă formată din peste 700 de artiști și tehncieni. Cred că, alături de aplauzele publicului, această recunoaștere este cea mai mare bucurie pe care Teatrul Excelsior și-o putea dori în acest moment aniversar” – a declarat Adrian Găzdaru, managerul Teatrului Excelsior.

Teatrul Excelsior a continuat să pregătească și să prezinte spectacole pentru copii și adolescenți, dar și pentru părinții și bunicii acestora, deschizând stagiunea 2019 – 2020 cu premiera absolută în România a musicalului Familia Addams, excentrica familie care cucerea publicul larg odată cu versiunea cinematografică omonimă din anii ’90, un spectacol ce poartă semnătura regizorală și coregrafică a lui Răzvan Mazilu.

Dincolo de umorul negru și de extravaganțele Addams-ilor, de micile sau marile ciudățenii ascunse în interiorul oricărei familii, publicul este surprins când descoperă o poveste plină de candoare care vorbește despre valori profunde ce ar putea caracteriza orice familie: iubirea, sinceritatea, înțelegerea, respectul. Familia Addams este un spectacol de care scena teatrală autohtonă avea nevoie, așa cum demonstrează deja reacțiile extrem de entuziaste ale presei și ale publicului larg.

Familia Addams este nu doar cea mai recentă premieră a genului, ci, mai ales, cea mai reuşită. Răzvan Mazilu şi-a rafinat şi perfecţionat tehnica regizorală, specifică acestui tip de spectacol care cere multă atenţie pentru detalii şi o îmbinare mai mult ca perfectă a tuturor palierelor artistice de creaţie. De la make-up, la peruci, de la light design la pregătire muzicală, de la scenografie şi costume la coregrafie şi interpretare actoricească, totul trebuie să funcţioneze impecabil de sine stătător şi să se integreze etanş în locul său bine calculat din întreg. Reţeta de musical este matematică aplicată pe care Răzvan Mazilu şi echipa sa o realizează pe scena Teatrului Excelsior cu un twist personal, ce dă autenticitate şi valoare actului artistic.” – Alina Epîngeac / Amfiteatru

În urma acestor declarații, articole și cronici din presă, dar și a reacției favorabile a spectatorilor, Adrian Găzdaru, managerul Teatrului EXCELSIOR a mărturisit: „Este un spectacol la superlativ, sunt tare mândru de trupa de actori a teatrului, care, sub magia lui Răzvan Mazilu, oferă publicului o producție care poate străluci cu succes pe orice scenă internațională.”

Română
X