Teatrul EXCELSIOR a fost înființat la 1 aprilie 1990, imediat după Revoluția din 1989, ca teatru pentru copii şi tineret, actul de naştere fiindu-i semnat de ministrul Culturii de atunci, filosoful şi scriitorul Andrei Pleșu. „Ştiu bine că nu meritul meu a fost atunci când s-a înființat teatrul. A fost, în primul rând, meritul maestrului Ion Lucian şi a fost meritul împrejurărilor. Eram ministrul Culturii într-un moment în care nimeni nu se ocupa de cultură şi am făcut ce am vrut…”, spunea Andrei Pleşu pe data de 1 aprilie 2015, la cea de-a 25-a aniversare a Teatrului Excelsior.
Încă de la început, Ion Lucian a avut alături o echipă de actori entuziaști, iubiți de publicul tânăr: Daniela Anencov, Genoveva Preda, Victor Radovici, Paula Sorescu-Lucian şi Vasile Menzel. Împreună au realizat primul spectacol al teatrului, Nu treziți un copil care visează de Eugène Ionesco, care a fost prezentat atât în ţară, cât şi în importante turnee în străinătate (Franţa, Canada, SUA, Belgia, Elveţia). Au urmat Cocoşelul neascultător de Ion Lucian şi Maidanul de la capătul lumii de Brigitte Sarthou, spectacole jucate cu talent şi credinţă, dar în săli de împrumut.
După şase ani de activitate itinerantă, trupa Teatrului Excelsior, completată ulterior cu tineri actori, își deschide stagiunea 1996-1997 în propriul spațiu scenic amenajat în strada Academiei 28. Cu un repertoriu care i-a cuprins pe Ion Creangă, Petre Ispirescu, I.L. Caragiale, Hans Christian Andersen, Wilhelm Hauff, Selma Lagerlof, Charles Perrault, Ion Lucian, Alexandru Andy Kessler şi alţii, teatrul şi-a cucerit repede propriul lui public. În zilele de sărbătoare şi în week-end-uri, părinții își aduceau copiii de mână la spectacole, învăţându-i astfel drumul către teatru. „Copiii care nu merg la teatru şi nu văd teatru n-o să vină nici tineri la teatru și nici adulți” – spunea Ion Lucian.
Din 1999, Teatrul Excelsior își desfășoară activitatea sub autoritatea Consiliului General al Primăriei Municipiului București. Acesta este momentul în care se ia hotărârea ca vechea și insalubra clădire a teatrului să fie dărâmată și în locul ei să se construiască o clădire modernă care să înglobeze o sală nouă de teatru. Urmează alți ani în care spectacolele au loc în spații închiriate, însă cu toate greutățile întâmpinate de această stare de lucruri activitatea teatrului a continuat fără întrerupere.
Cu sprijinul Primăriei, dar mai ales prin neobosita luptă pentru împlinirea visului de a avea un teatru nou pentru tineri dusă de mentorul şi animatorul Ion Lucian, întreaga trupă se va muta într-o clădire nouă. Din mai 2011, Teatrul Excelsior revine la vechea adresă din strada Academiei 28, într-un bloc modern de douăsprezece etaje care cuprinde în primele trei noul sediu al teatrului, cu o sală de spectacole cu o capacitate de 180 de locuri. Mai târziu a fost înființat un nou spațiu pentru spectacole – Sala Studio, cu 55 de locuri.
Din păcate, la nici un an de la inaugurarea acestui nou sediu, Ion Lucian, cel care a condus destinul teatrului timp de 22 de ani, a trecut în nefiinţă, având totuşi mulţumirea de a îşi fi văzut visul împlinit. A rămas impresionanta mărturisire de credință a maestrului: „Teatrul Excelsior este un vis pe care l-am nutrit mulţi ani. De foarte multe ori, când mă gândesc la acest teatru, lacrimile o iau înaintea vorbelor. Dacă n-aş fi convins că oamenii vor respecta şi vor iubi acest locaş, aş suferi cumplit pentru că înseamnă că mi-am ratat viaţa. Dar eu am încredere. Judecând după reacţiile publicului, sunt convins că nu degeaba am muncit!”
Manageri
Ion Lucian aprilie 1990 – martie 2012
Aurel Mitran aprilie 2012 – iunie 2014
Adrian Găzdaru iulie 2014 – mai 2022
Vlad Cristache iunie 2022 – prezent