NEW DRAMA. Concurs de dramaturgie pentru adolescenți. Ediția a VII-a

Primăria Capitalei prin Teatrul Excelsior, în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale organizează în perioada februarie 2021 – iulie 2022 cea de-a șaptea ediție a Concursului de Dramaturgie NEW DRAMA, dedicat adolescenților cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani.

NEW DRAMA se adresează tuturor tinerilor pasionați de teatru și îi încurajează să își dezvolte imaginația prin însușirea și dezvoltarea tehnicilor de scriere dramatică. Adolescenții sunt, așadar, invitați să scrie o piesă într-un act și să o trimită pe adresa teatrului, împreună cu o scrisoare de motivație, prin care să explice de ce își doresc să participe la acest concurs.

Textele înscrise vor fi jurizate de profesioniști din domeniul teatrului (dramaturgi și regizori). În urma selecției, șase dintre piese vor ajunge în etapa finală a proiectului, iar textul câștigător va fi transformat într-un spectacol care va intra apoi în repertoriul Teatrului EXCELSIOR.

ETAPELE DE DESFĂȘURARE A CONCURSULUI NEW DRAMA:

a. Înscrierea pieselor într-un act la concurs și desemnarea celor șase piese finaliste de către un juriu de specialitate.

b. Un atelier de scriere dramatică pentru cei șase finaliști, susținut de un dramaturg reputat, la Teatrul EXCELSIOR.

c. Spectacole-lectură pe baza celor șase texte finaliste, cu regizori și actori profesioniști, în urma cărora juriul va desemna piesa câștigătoare.

d. Textul câștigător devine spectacol, montat la Teatrul EXCELSIOR în stagiunea 2021-2022.          

CALENDARUL CONCURSULUI:

  • 26 februarie 2021 – lansarea proiectului
  • 15 mai 2021 – termenul limită pentru înscrierea textelor
  • 15 iunie 2021 – anunțarea titlurilor finaliste
  • septembrie 2021 – atelierul de scriere dramatică
  • decembrie 2021 – spectacole-lectură la Teatrul EXCELSIOR
  • Stagiunea 2021-2022 – premiera spectacolui montat pe baza piesei câștigătoare

DESPRE TEATRUL EXCELSIOR

Teatrul EXCELSIOR este un teatru aflat în subordinea Primăriei Municipiului București, care desfășoară programe și proiecte dedicate copiilor și adolescenților. Printre acestea se numără: EXCELSIOR TEENFEST – Festival de teatru profesionist pentru adolescenți; RELIEF. Laborator de Teatru Tânăr,  dedicat trupelor de teatru de liceeni; ART-CREATIVE, program care dezvoltă latura artistică a adolescenților prin diferite proiecte, dintre care face parte și Concursul de dramaturgie pentru adolescenți NEW DRAMA.

MISIUNEA TEATRULUI

Misiunea teatrului este, pe de-o parte, folosirea actului de cultură ca motor de educare și transformare a tânărului spectator „în fiinţă eminamente culturală”, iar pe de altă parte, folosirea educaţiei ca acţiune de transmitere şi producere a culturii, prin activități culturale întreprinse de tineri. Activitatea teatrului este focusată pe două direcții principale: valorizare culturală şi redefinire educațională. Acestora li se alătură alte trei direcții definite distinct, dar complementare: implicare socialădeschidere către internațional şi, nu în ultimul rând, relaționare directă cu familia.

DESPRE PROGRAMUL EXCELSIOR EDUCAȚIONAL

Programul are ca obiectiv folosirea educației ca modalitate de transmitere şi producere a culturii prin activități artistice în care tinerii sunt direct implicați. Acesta vizează un tip de instruire complementar educației formale şi urmăreşte îmbunătățirea orizontului cultural al copiilor, asigurarea unui mediu propice exersării şi cultivării diferitelor înclinații și aptitudini.

Director programe: Maria ROTAR

Coordonator proiect: Elena PATAP

E-mail: secretariat.literar@teatrul-excelsior.ro

Site: www.teatrul-excelsior.ro

Română
X