Punk Rock

de Simon Stephens traducerea Bogdan Budeș Distribuția Galerie foto Cronici Apariții media Turnee & premii
Următoarele Reprezentații
31 Ian 1 Feb
cumpără bilete

Ne aflăm în vâltoarea vieții a șapte adolescenți din Anglia, care se confruntă cu presiunea examenelor, a așteptărilor și a nesiguranței. Pe măsură ce examenele se apropie, tensiunea crește, iar emoțiile devin debordante. Unii se refugiază în alcool, droguri și relații sexuale, în timp ce alții se luptă cu depresia și gândurile suicidare. Punk Rock explorează zonele întunecate ale sufletului adolescentin cu o sinceritate brutală, iar muzica LIVE completează peisajul furios al adolescenților din ziua de astăzi.

- premieră pe țară -

recomandare: 15+

durata: 2h 45' (fără pauză)

data premierei: 10 martie 2023

„Punk Rock este un must-see pentru publicul tânăr. Pentru că sângerează ca o rană vie, pentru că e dur, dar în același timp fun și sexy… și pentru că are la bază textul unuia dintre cei mai importanți autori de teatru contemporani. Am alcătuit o trupă rock formată din actorii teatrului și acest live band full electric exprimă tot ceea ce nu poate fi exprimat în cuvinte în scenele piesei… Dar marea calitate a spectacolului este că pune în pagină calitățile celei mai bune trupe de actori tineri din București.

Spectacolul pornește de la o suprapunere conceptuală peste patternul clasic Punk: anti-norme sociale, anti-profesori, anti-părinți, anti tot ce limitează manifestarea liberului arbitru. Dar demersul meu este să interogăm, pe parcursul poveștii, această nevoie de libertate pe care o simt adolescenții și să vedem de unde vine și care sunt consecințele (din păcate, dure) ale acesteia… Unde e limita peste care nu poți să treci în încercarea de a fi cu adevărat liber și să evadezi din cușca normelor impuse de societate? Spectacolul este, în egală măsură, punk și anti-punk.”

Vlad Cristache, pentru Zile și Nopți

Echipa de creație

regia

Vlad Cristache

scenografia

Andreea Tecla

lighting design

Cristian Șimon

asistent lighting design

Nicoleta Ivan

sound design

Andrei Doboș

preparator muzical percuție

Lucian Maxim

preparator muzical chitară și bas

Adi Coman

grafică covor scenă

Karla-Maria Broșteanu

producător delegat

Vasea Blohat

video și grafică afiș

Iustin Șurpănelu

foto

Andrei Gîndac

Cronici

„Punk Rock” e un spectacol departe de a fi confortabil, unul ce îmbină duritatea cu sensibilitatea într-un mod inedit, fiind plin de o poezie a brutalității pe care ochiul regizorului o exploatează din plin. Vlad Cristache transformă echipa de actori de la Excelsior într-o trupă rock, care interpretează live, iar muzica lor este frământată de toate revoltele și negurile subconștientului comun, căutând drumul către lumina salvatoare sau măcar către un refugiu.
Coman Mirela / ctnl.ro / 27.08.2024
Ce bine ne-ar fi prins și nouă un spectacol de felul ăsta. Poate și părinților.
Mihai Dinu / 31.01.2024
Punk Rock, spectacolul Teatrului Excelsior din București, aduce în scenă cea mai bună trupă de actori tineri ai acestui moment. Cu textul lui Simon Stephens, în traducerea excelent realizată de Bogdan Budeș, regizorul Vlad Cristache a construit un spectacol remarcabil, un spectacol șocant, atât prin modernitatea conceptului, cât și prin melanjul dintre brutalitate și delicatețe, dintre cruzime și fragilitate. Montarea vorbește despre vârsta adolescenței și tot ce ține de ea, despre teamă, neliniște, frustrări, teribilism, despre indiferența adulților, despre inconsistența relației părinte-adolescent, despre ostilitate în relația cu celălalt, despre praguri între bine și rău, despre trecerea limitei.
Tamara Constantinescu / liternet.ro / 12.2023
n tur de forță prin viața adolescenților britanici din zilele noastre (premiera absolută a avut loc în 2009) nu poate fi susținut decât de o echipă de tineri entuziaști, plini de forță, deciși să radă clișeele și să convingă prin forța talentului și a convingerilor lor, ca și eroii piesei. Din acest punct de vedere textul le vine mănușă. Atitudinea "anti-norme sociale" a liceenilor e expandată și dinamizată provocator la dimensiunile unui spectacol puternic ancorat în problematizarea de facto a turbulențelor comportamentale specifice vârstei fragede.
Adrian Țion / Agenda Liternet / 26.09.2023
„Punk Rock” este o dramă contemporană tonică, antrenantă și aparent terapeutică (până la proba contrarie) pentru problemele cotidianului, un portret posibil al depresiei vieții de provincie pentru bogați și săraci deopotrivă, care trăiesc mereu sub mirajul chemărilor metropolei, subestimându-și potențialul și disprețuind by default toate binecuvântările de care au parte în viață, văzut prin ochii unor adolescenți înstăriți, dar nemulțumiți, o viziune asupra viitorului nostru distopic, aparent facilă, pe care Simon Stephens o desenează însă cu multă atenție la detalii, îngrijindu-se îndeaproape de preocupările și obsesiile de gândire ale tinerilor de șaptesprezece ani din ziua de azi, impregnați de ambițiile și obsesiile părinților care le împing tot mai mult limitele către un succes numai de ei știut.
Luciana Antofi / blog cultural, 4.05.2023
În consens cu noile realități, piesa Punk Rock de Simon Stephens aleasă de Vlad Cristache este reflexul unor realități crude din lumea adolescenților de azi afectate de bullying, droguri și mirajul succesului facil. Cei șase pe care își focalizează acțiunea autorul, trei băieți și trei fete, trec prin toate aceste crize sfârșind rău, ca o premoniție a unui eșec major al societății contemporane în a-i recupera.
Doina Papp / revista22.ro / 25.04.2023
Vlad Cristache reușește să ducă fin povestea de la realismul dulce-amar la un ton demn de o tragedie antică. Pe măsură ce straturile aparențelor încep să se destrame, ies la iveală întunecimile de neprivit ale conștiinței în care impulsurile către bine s-au pierdut în labirintul traumelor, al angoaselor, al nefericirii. După ce iremediabilul s-a produs și totul în jur s-a prăbușit, îți dai seama de cît de puțin ar fi fost totuși nevoie pentru ca lucrurile să fi evoluat altfel.
Silvia Dumitrache / observatorcultural.ro / 30.03.2023
Am rămas cu o concluzie de neclintit: acest spectacol despre visuri, psihoză, iubire, sex, violență, relații interumane, ar trebui văzut de toți adolescenții care au peste 15 ani, de toți profesorii, de toți părinții. De toți cei care consideră că adolescenții merită un tratament mai bun.
Gabriela Hurezean / muzesiarme.ro / 18.03.2023
Naturalețea cu care PunkRock-ul lui Vlad Cristache virează de la atmosfera cvasi-idilică din primele scene la deznodământul cel greu e probabil cea mai impresionantă realizare a montării de la Excelsior. Nu avem de-a face cu o mână de copii ciudați, bizari, periferici, ci avem de-a face cu o seamă de școlari mai degrabă obișnuiți, oleacă peste medie din punct de vedere financiar, oleacă sub medie din punct de vedere al situării față de centru (fie el educațional sau monden-distractiv), cu probleme familiale și de identitate tipice epocii, care se îmbracă în uniformă, dar privesc peste ziduri & visează dincolo de orice normă (excelentă ideea schelelor imaginate de scenografa Andreea Tecla în al căror vârf puștii capătă aer de exploratori / învingători), care citesc, iubesc, se feresc, se oferă, se resping, așa cum se întâmplă lucrurile la vârsta lor, pe vremea lor, pe vremea noastră, pe vremea celor de azi.
Mihai Bezeanu / liternet.ro / 15.03.2023
Un spectacol deloc comod, un spectacol dur și poetic în același timp, plin de o poezie a cruzimii al cărei mecanism Vlad Cristache îl folosește din plin. Transformă trupa de la Excelsior într-o trupă rock, care cântă live și în muzica lor întrezărești toate revoltele, toată bezna din subconștient prin care bântuie cu toții, încercând să găsească drumul spre o lumină sau spre un liman. Zgură multă, frustrare, traume, neliniști, depresie, angoasă, frici, frici nenumărate, căutări, sentimentul de a fi neînțeles, furie, toate se ascund și se revelează în muzica unor puști care atunci când nu pot vorbi își iau instrumentele și cântă.
Monica Andronescu / artitudini.ro / 12.03.2023

Media

Festivaluri

24.08.2024 / SEAS - Stagiunea Estivală a Artelor Spectacolului, ediția a IV-a / Casa de Cultură a Sindicatelor Constanța 
19.08.2024 / „I.D. Fest” Bacău - Festivalul Național de Teatru Tânăr, ediția 25 / Teatrul Municipal Bacovia 
20.10.2023 / Săptămâna Teatrului Tânăr Buzău, ediția a X-a / Teatrul „George Ciprian” Buzău 
15.10.2023 / X-FEST Festivalul Internațional de Teatru Tânăr Excelsior, ediția I / Teatrul Excelsior București 
25.09.2023 / Festivalul Internațional de Teatru și Arte Performative, Brăila / Teatrul „Maria Filotti” Brăila 
25.06.2023 / Festivalul Internațional de Teatru Sibiu, ediția a XXX-a / Fabrica de Cultură Sibiu, Sala Faust 

Cumpără bilete

PUNK ROCK
31 ianuarie 2025 Ora: 19:00
Teatrul Excelsior - Sala Ion Lucian
PUNK ROCK
1 februarie 2025 Ora: 19:00
Teatrul Excelsior - Sala Ion Lucian

Cumpără bilete